Sverige är ett skatteparadis för investerare

För världen är Sverige känt för mörka vintrar, ljusa somrar och Nobelpriset. För svenskar är det också känt för skatter, höga skatter och högre skatter. Men för en växande grupp investerare är det känt som Europas hemliga skatteparadis. Genom att använda ett investeringsfordon som kallas kapitalförsäkring kan invånare i Sverige i huvudsak undvika kapitalvinstskatter från aktieinvesteringar.

Kapitalförsäkring startade som ett medel för att stimulera investeringar. Och många svenskar har utnyttjat detta sällsynta tillfälle. Kapitaltillskott i kapitalförsäkringspolicyer av privata investerare har vuxit med en årlig hastighet på 25 till 30 procent, vilket häller tiotals miljarder svenska kronor på aktiemarknaden varje år.

Och det är inte bara svenskar som får anmäla sig. Alla utländska medborgare med svenskt visum eller EU-pass som bor i Sverige kan öppna ett konto.

Quentin Helgren, en amerikansk medborgare som flyttade till Stockholm för två år sedan, öppnade en kapitalförsäkringspolicy 2009.

”Jag fick reda på kapitalförsäkring genom en vän som arbetade för en svensk bank. Och för att vara ärlig, när jag registrerade mig, frågade jag hela tiden min agent om vad fångsten var. Det verkade verkligen för bra för att vara sant, särskilt i Sverige på alla platser. ”

Du kanske tror att bara tanken på att inte betala skatt eller till och med provokera Skatteverket (Skatteverket) är tillräckligt för att de flesta svenskar skakar i sina snöstövlar, men investeringsfordonet har stadig ökat i popularitet.

”Först var jag rädd för att berätta för folk att jag var engagerad i kapitalförsäkring,” säger Helgren.

”Jag ville inte bli känd som en girig amerikan. Men ju fler jag pratade med, desto mer insåg jag hur många som faktiskt använder detta system. ”

Det kanske inte används ofta av ex-pats på grund av processen för att skapa ett konto. Istället för att öppna ett normalt aktiekurs, måste investerare registrera sig för en livförsäkring med ett licensierat försäkringsbolag och handla igenom dem. Dessutom är de flesta annonser för försäkringsbolagen på svenska. Så om en ex-pat inte läser svenska publikationer är det osannolikt att de någonsin kommer att veta om systemet.

Det finns flera nackdelar för investerare som använder kapitalförsäkringspolicy. Förutom olika administrativa kostnader för att öppna konton, förlorar investerare alla företagets rösträtt till försäkringspolicymäklingen (även om du inte planerar en fientlig övertagande av ett börsnoterat företag, bör denna nackdel inte avskräcka dig). Handelsförluster kan inte dras av från inkomst och utdelningar beskattas fullt ut.

Och det finns ett stort kryphål som skattemannen vill stänga. Skattutvärderingar görs den 1 januari på det totala värdet på försäkringspolicyn – inte värdet på kapitalvinster (skattesatsen är ett derivat av regeringens upplåningsränta och för närvarande svävar cirka 1 procent). Många investerare har lämnat alla investeringspositioner och tömt sina konton före 1 januari, innan de återinvesterade sina medel efter skattemyndigheten.

Lagstiftning för att stänga nollbeskattningen “kryphål” övervägs för närvarande. Enligt Hans Svensson från försäkrings- och investeringsföretaget Skandia AB, som tillhandahåller kapitalförsäkringstjänster, håller en ny lagstiftning på att utarbetas i det svenska riksdagen som kommer att ändras när skattebedömningen görs. I stället för en engångsbedömning den 1 januari.

”Det kunde göras varje månad eller varje vecka. Vi vet bara inte ännu. ”

Svensson tror också att den nya lagförslaget kommer att göra det möjligt för konsumenterna att handla med kapitalförsäkringspolicy genom att använda ett modifierat mäklarkonto som tillhandahålls av alla företag med standardinvesteringstjänster. Genom att eliminera behovet av att öppna en livförsäkring kan denna förändring göra kapitalförsäkringsprocessen mycket enklare för konsumenterna.

Svensk lag säger emellertid att under ett nationellt valår kan ingen ny lagstiftning antas efter den 23 mars tills den nya regeringen bildas. Som sådan är det mycket osannolikt att några ändringar kommer att genomföras fram till 2011.

När den nya regeringen bildas kommer denna proposition sannolikt att gå igenom en rad debatter och ändringar. Men investerare behöver inte oroa sig. Detta kommer sannolikt inte att vara en högsta prioritet för en ny regering och en omröstning skulle försenas fram till 2011, vilket innebär att eventuella förändringar av kapitalförsäkring skulle antas 2012.

”I staterna skulle denna typ av saker utnyttjas totalt. Inte i Sverige. Jag tror att det har att göra med svenskens introverade natur eller till och med en skuldkänsla, säger Quentin Helgren.

Leave a Reply